Beszámolók
2010 2009 2008 2008. évi közhasznúsági jelentés Miskolc-Felsőhámor-
Újmassa
Aszód Képek Mauerbach

"Művészet és mesterség a kocsigyártásban"

Kovácsművészeti Továbbképző Szaktábor

Aszód
2008. augusztus 1-3.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2004 óta minden évben megrendezte a "Művészet és mesterség a kocsigyártásban" című szaktáborát az ICSSZEM Aszódi Javítóintézetével együttműködve.

A népi kovácsmesterségben a szekérvasalás a szakma csúcsát jelentette mesterségbeli és művészeti szempontból egyaránt, ezért tartjuk rendkívül fontosnak ennek a tudásnak az életben tartását. Az idén ötödik alkalommal megrendezett tábor programjában a szekéreleje, hátulja, kerékvasalás után eljutottunk a szekér oldal vasalásainak témájához. A parasztszekér oldalának vasalatai esztétikai szempontból a legigényesebbek, hiszen ezek vannak leginkább szem előtt. Funkcionális szempontból kevésbé igénybe vettek, és a legjobb lehetőséget kínálják a mester fantáziájának szabad megnyilvánulására. A gyakorlati munkában a résztvevők régi minták alapján szabadon tervezhették meg az oldalvasalások kiképzését.

vissza az oldal tetejére

A "Művészet és mesterség a kocsigyártásban" Továbbképző Szaktábor

Időpontja: 2008. augusztus 1-3.

Téma: szekér oldal-vasalatok

vissza az oldal tetejére

A szaktábor helyszíne: Aszódi Javítóintézet területe
A századfordulón létesült tanműhely-épületek - egykori kocsigyártó kovácsműhellyel - és a köztük fekvő őspark ideális helyszínt biztosított a továbbképzés megrendezéséhez. Az előadások megtartásához megfelelő termet az Intézet biztosította.

vissza az oldal tetejére

vissza az oldal tetejére

vissza az oldal tetejére

A már évek óta folyó elméleti és gyakorlati munkát az elkövetkezendő programjainkon addig kívánjuk folytatni, amíg egy teljes szekér elkészül. Így nem pusztán egy munkadarabot fejezünk be, hanem a résztvevők az alkotófolyamatban megszerezhetik a magyar szekérgyártásban évszázadok óta felhalmozódott tapasztalati tudást.