Beszámolók
2010 2009 2008 2008. évi közhasznúsági jelentés Miskolc-Felsőhámor-
Újmassa
Képek Aszód Mauerbach

"Reneszánsz a magyar vasművességben"

Kovácsművészeti szimpózium

Miskolc-Felsőhámor-Újmassa
2008. szeptember 12-14.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh a Miskolci Rotary Clubbal és a felsőhámori Kohászati Múzeummal együttműködve "Reneszánsz a magyar vasművességben" címmel három napos szimpóziumot rendezett a felsőhámori Kohászati Múzeumban és az újmassai Fazola-kohónál.
A Céh 2004 óta rendez "Stílusgyakorlatok" címmel mesterkurzusokat. A 2007-ben megrendezett reneszánsz mesterkurzus tapasztalatai alapján döntöttünk úgy, hogy érdemes a témakörben egy nagyobb közönséget elérő rendezvényt szervezni.
A Rotary Clubbal évek óta közösen szervezzük a "Fazola Henrik" Díszműkovács Emlékversenyt. Ezeken a versenyeken a résztvevők magukkal hozott és a helyszínen elkészített munkákkal versenyeztek. 2008-ban az Emlékversenyt a szimpózium keretei között rendeztük meg. A versenyfeladatokat a reneszánsz kovácsművesség köréből választottuk ki.
2007 szeptember 22-én a Kohászati Múzeum, a miskolci Rotary Club, a Miskolci Egyetem és a Diósgyőri Acélmű Kft hagyományteremtő szándékkal Fazola-napot rendezett az újmassai Fazola-kohónál. Ez a rendezvény a vasgyáralapító Fazola Henrik emlékének ápolásán túl a diósgyőri vasművesség hagyományainak életben tartását hivatott szolgálni. 2008-ban a Fazola-nap is a szimpoziummal együtt került megrendezésre.

vissza az oldal tetejére

A szimpózium témája és programja

A magyarországi múzeumok számára 2008 a "reneszánsz éve". Ebből az alkalomból a Kohászati Múzeum "Reneszánsz a magyar vasművességben" címmel időszakos kiállítást rendezett a felsőhámori egykori kancellária épületében.
A Magyarországi Kovácsmíves Céh közreműködött a kiállítás anyaggyűjtésében, és megszervezte a kapcsolódó szakmai szimpóziumot és díszműkovács versenyt.
A rendezvény a szimpozium és az időszakos kiállítás közös ünnepélyes megnyitójával kezdődött. Megnyitó beszédet mondott Renner Zsuzsa, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.
A megnyitó után a Céh állófogadást adott a megjelenteknek. A fogadás után kezdődtek a szimpozium előadásai.

vissza az oldal tetejére

A szimpózium témája: Reneszánsz a magyar vasművességben
A szimpóziumon a reneszánsz kor vasművességét a vasgyártástól a feldolgozáson át a művészi kovácsművességig tekintettük át.

vissza az oldal tetejére

vissza az oldal tetejére