Beszámolók
2010 2009 2009. évi közhasznúsági jelentés Pénzügyi jelentés (letölthető dokumentum, pdf) Szentendre 2008

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2009. évi közhasznúsági jelentése.

1. Számviteli beszámoló

A Magyarországi Kovácsmíves Céh(továbbiakban:Céh) 2008-ban a számviteli törvénynek megfelelően egyszerűsitett beszámolót készített.
A mérleg főösszege: 2.329.000 Ft
Saját tőke: 2.329.000 Ft
A részletes kimutatást jelentésünk 1. számú melléklete tartalmazza.

vissza az oldal tetejére

2. Költségvetési támogatás felhasználása.

2009 évben a céh állami támogatást összesen 1.600.000 Ft-ot kapott. Ez a Nemzeti Kulturális Alaptól és a Nemzeti Civil Alaptól pályázatokon nyert támogatásokból adódott össze:
NKA.-tól: 1.300.000 Ft
NCA.-tól: 300.000 Ft
amit a pályázati költségvetések szerint felhasznált.

vissza az oldal tetejére

3. Vagyonfelhasználás

A Céh vagyona 2.101.000 Ft-tal nőtt, a Norvég Civil Támogatási Alapnál nyertes pályázatunk 2010-re átnyúló programjának megfelelően fel nem használt támogatási összeggel.

vissza az oldal tetejére

4. Cél szerinti juttatások

A Céh korábban sem, és 2009-ben sem nyújtott ilyen juttatásokat.

vissza az oldal tetejére

5. Kapott támogatások

A 2. pontban elmondottak szerinti támogatásokon kívül Céhünk a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert 6.740.000 Ft támogatást, amiből 5.437.188 Ft-ot kaptunk meg. A fennmaradó összeget a 2010-re átnyúló program befejezése után utalják át. Az összes támogatás tehát: 7.037.188 Ft

vissza az oldal tetejére

6. A szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott támogatások

2008-ban, akárcsak a korábbi években a Céh nem nyújtott ilyen támogatást.

vissza az oldal tetejére

7. A Céh közhasznú tevékenységének rövid tartalmi összefoglalója

Céhünk 2009-ben is az alapszabályában meghatározott célok megvalósítása érdekében tevékenykedett. Rendezvényeink egyszerre szolgálták mesterségünk megismertetését, a kovácsművesség bemutatását a nagyközönségnek és a szakmai résztvevők továbbfejlődését, tapasztalatcseréjét, kapcsolatépítését.
Saját rendezvényünk volt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban júniusban megrendezett IX. Nemzetközi Kovácstalálkozó.
Társrendezőként vettünk részt a júliusi VIII. Országos Kovácstalálkozón és a szeptemberi Miskolci Fazola Napokon.
Mesterségbemutatókat tartottunk a Nesz. Által szervezett Mesterségek Ünnepén a budai várban és a Karácsonyi Sokadalomban a Bp.-i Vörösmarty téren.
2009-ben egy teljesen új, eddigi tevékenységünktől eltérő, de alapvető céljainkhoz szorosan illeszkedő hosszú távú programba kezdtünk, a Norvég Civil Alap támogatásával. A kovácsmesterség oktatását, távoktatását, önképző elsajátítását egyaránt segítő, ugyanakkor a szakma lényegi ismereteit, eljárásait, fogásait dokumentáló filmsorozat készítését kezdtük el. Az első téma, melynek feldolgozásába belekezdtünk, a parasztszekér készítése. A szekérvasalatok készítése a kovácsmesterség egyik legszebb, legmagasabb hozzáértést igénylő területe. A szekerek eltűnésével ez a szaktudás is hamarosan feledésbe merül, ezért az erről szóló filmdokumentáció pótolhatatlan értéket ment. A filmforgatás szeptemberben elkezdődött, év végéig a felvételek 90%-a elkészült. A tervezett 50 db. kisfilmnek, és az összefoglaló filmnek 2010-ben kell elkészülnie.

vissza az oldal tetejére