Beszámolók
2010 Beszámoló a befejezett Távoktatási Programról (parasztszekér) Távoktatási Program 2009. megvalósult programjai 2009 2008

2009. megvalósult programjai

IX. Nemzetközi Kovácstalálkozó, 2009. június eleje, Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pünkösdi Játékok c. rendezvényéhez kapcsolódóan rendeztünk nemzetközi kovácstalálkozót, kiállítást és továbbképző szaktábort.
A találkozóra a hazai résztvevőkön kívül Ausztriából és Szlovákiából érkeztek kovács kollégák, és megtisztelte részvételével Ybbsitz, az egyik legjelentősebb európai kovács-központ polgármestere is. A találkozó szakmai programja: Kézműves hagyományok az európai kovácsművességben - "Múlt és jelen találkozása" volt.
A Pünkösdi Játékokhoz kapcsolódó Kovácstalálkozó a kedvezőtlen időjárás ellenére nagyszámú érdeklődőt vonzott. A mesterségbemutatók, a kiállítás és a nyilvános előadások mind a szakmai, mind a laikus közönségnek sok új élményt és információt adott a kovácsművészet hagyományairól és mai magyarországi helyzetéről.
A rendezvényen 30 szakmai résztvevő volt, és mintegy 8-9000 érdeklődő látogatta.

vissza az oldal tetejére

Vése, VII. Országos Kovácstalálkozó, július vége

A Céh tagjai és vezetői kezdetektől részt vesznek a Vései Kovácstalálkozó előkészítésében, szakmai programjának tervezésében és lebonyolításában, a verseny programokban és a zsűrizésekben. 2009-ben a szakmai tematika teljesen nyitott volt, a versenyzők és a kiállítók szabadon választhattak a mesterség teljes skálájából bemutatandó darabokat, a versenyzőknek egyedül az időkorlátot kellett figyelembe venni. Ez a nyitottság a nagyközönség és a résztvevők körében is sikeresnek bizonyult. A kiállítási anyag és a versenymunkák is sokrétűen, színesen reprezentálták a kovácsmesterséget.
A 35 kovács szakember mellett a rendezvényt 3-4000 érdeklődő látogatta meg dél-nyugat Dunántúl területéről.

vissza az oldal tetejére

" A kovácsmesterség örökségvédelme, oktatása és az Internet - oktató és ismeretterjesztő filmek készítése, honlap fejlesztés és távoktatási program kidolgozása" című, NCTA-2009-K04065 azonosító számú program a Norvég Civil Alapnál

vissza az oldal tetejére

Mesterségek Ünnepe, augusztus

2009-ben is részt vettünk egy műhelyszín felállításával és munkabemutatók tartásával a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban. Az ötnapos rendezvényen a Céh 10 tagja felváltva tartott bemutatókat, és helyszíni kiállításon nézhették meg az érdeklődők a Céh tagjainak legújabb alkotásait. A Mesterségek Ünnepének minden évben többszázezer látogatója van.

vissza az oldal tetejére

Mesterség bemutató, Karácsonyi Sokadalom, Bp, Vörösmarty tér - november vége-december 24.

Hasonlóan a Mesterségek Ünnepéhez, itt is egy műhelyszínt állítottunk fel, ahol több mint egy hónapon keresztül minden nap a Céh 12 tagja egymást váltva folyamatosan munkabemutatókat tartott, és itt is helyi kiállításon szerepeltettük a Céh tagjainak alkotásait. A karácsonyi Sokadalmat naponta több ezren látogatták, köztük nagyszámú külföldi vendég.

vissza az oldal tetejére