Beszámolók
2010 Beszámoló a befejezett Távoktatási Programról (parasztszekér) Távoktatási Program 2009. megvalósult programjai 2009 2008

Beszámoló A Magyarországi Kovácsmíves Céh tervezett távoktatási programjáról

"A kovácsmesterség örökségvédelme, oktatása és az Internet - oktató és ismeretterjesztő filmek készítése, honlap fejlesztés és távoktatási program kidolgozása"

Céhünk a hosszú évek óta folytatott továbbképzési tevékenysége (tanfolyamok, mesterkurzusok, szaktáborok ) tapasztalataira és a jelentkező igényekre alapozva, a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, 2009 -ben a kézműves kovácsmesterség oktatási lehetőségeit bővítő program megvalósításába kezdett.

vissza az oldal tetejére

2009 nyarán belekezdtünk az első film-blokk megalkotásába, témául a szekérkészítést választva. Talán meglepő, hogy nem a mesterség alapjaival, hanem egy speciális, sokak számára esetleg marginálisnak tűnő szakterülettel kezdtünk. Mégis azt hisszük, jó okunk volt erre.
A szekérkészítés évszázadokon keresztül a bognár és kovácsmesterség legfontosabb feladata volt, mindkét szakma itt érte el a legmagasabb teljesítményt. Napjainkra az egész, ezen szakterületekben felhalmozott tudás és érték végleg elveszni látszik.

A témával évek óta számos szaktáborban és kovácstalálkozón foglalkoztunk, de átfogó, alapos feldolgozását csak jelen programunkban tartjuk megvalósíthatónak.
2009 ősz végéig videofilmre vettük egy szekér összes fa és vas alkatrészének elkészítését.
A tél folyamán elkezdődött a felvételek vágása és szerkesztése. A munka során kb. 50 db 5.-10 perces kisfilmet hozunk létre, melyek mindegyike egy-egy alkatrész elkészítését mutatja be.
Ezzel a munkával várhatóan április közepére végzünk.
A kisfilmekből felépülő oktatófilm követi a szekér szerkezetét. A filmeket elérhetővé tesszük a Céh honlapján.
A szekér összeszerelésére 2010. április 12 -15 között szaktábort rendezünk Aszódon, ahol folytatjuk a filmforgatást. Az összeállítást bemutató filmmel lesz teljes a szekérkészítésről szóló sorozat.

A projekt másik eleme egy ismeretterjesztő film változat elkészítése, ahol a szekérkészítés munkafolyamatát nem teljes részletességgel, hanem összefoglalva mutatjuk be. A filmben nagy hangsúlyt kap a szekér szerkezete, kitérünk történeti kialakulására, használatára, változataira is.
A távoktatási program fontos része Céhünk meglévő honlapjának átalakítása, fejlesztése az elkészülő videofilmek közzétételére.
2010. június 11-12 én Budapesten, a Hagyományok Házában szakmai napokat rendezünk a fent leirt program bemutatására és megvitatására.
Az áprilisi aszódi és a júniusi budapesti rendezvényünkön is szívesen látunk minden szakmai és laikus érdeklődőt.


vissza az oldal tetejére

Részletes információk:


vissza az oldal tetejére