Hírek
A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2011. évi programterve Díszműkovács felnőttképzési tanfolyam Meghívó a 2011. évi Tisztújító Céhgyűlésre Meghívó a
"A kovácsmesterség örökségvédelme, oktatása és az internet..."
című kovácsművészeti konferenciára
A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2010. évi programterve Nyertes pályázat - A kovácsmesterség örökségvédelme, oktatása és az Internet...

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2010. évi programterve

február 20. - Vezetőségi Ülés

Bp. V. Hercegprímás u. 19.

Az ülésen megbeszéljük az előző év tapasztalatait, megvitatjuk a Céhgyűlés elé terjesztendő beszámolókat és az éves programtervet.

vissza az oldal tetejére

március 6. - Céhgyűlés

Budapest, Öntödei Múzeum

vissza az oldal tetejére

április 12-17. - Továbbképző Szaktábor

Aszód, Nevelőintézet

A 2004-ben elkezdett és azóta minden évben megrendezett "Szekérvasalás" témájú szaktábor sorozatunk összefoglalására és lezárására ötnapos továbbképzést rendezünk. A táborozás folyamán áttekintjük azokat az elméleti és gyakorlati tárgyakat-kocsitörténettől a szekér kialakulásán át annak szerkezetéig és elkészítésének gyakorlatáig - amelyekkel eddig foglalkoztunk -, és a műhelygyakorlatok során összeállítjuk azt a szekeret, melynek alkatrészeit korábban elkészítettük. A műhelygyakorlat egyúttal a szekérkészítésről szóló filmünknek is anyagául szolgál.

vissza az oldal tetejére

július 24. - Országos Kovácstalálkozó

Vése

A hetedik alkalommal megrendezendő találkozón a céh tagjai résztvevőként és szervezőként szerepelnek. A szakmai program nyilvános kovácsversenyből és kiállításból áll.

vissza az oldal tetejére

augusztus 19-22. - Mesterségek Ünnepe

Budapest

Mint 2002 óta minden évben, idén is részt veszünk a kézművesség legrangosabb rendezvényén. A Céh műhely-fészerében mesterség bemutatókat tartunk, és kiállítjuk a céhtagok alkotásait.

vissza az oldal tetejére

augusztus 27-28. - Filmbemutató és Konferencia a Céh távoktatási programjáról

Budapest, Hagyományok Háza

A Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően 2009-ben elkezdett, és 2010 tavaszán befejezendő programunk lezárására és eredményeinek bemutatására kétnapos konferenciát rendezünk. Az első napon bemutatjuk a Céh honlapját, illetve azt a távoktatási rendszert, amely a honlapon elérhető kisfilmek segítségével kíván lehetőséget nyújtani szakismeretek, gyakorlati szakfogások elsajátítására. Egyúttal figyelem felkeltéssel új érdeklőket is szeretne vonzani a mesterség alapos megismerésére, gyakorlati kurzusokba való bekapcsolódásba. Az első ütemben elkészített kisfilmsorozat a magyar parasztszekér elkészítésének munkafolyamatait dolgozza fel, mivel ennek a szakismeretnek a megmentése nem tűr halasztást.
Bemutatjuk azt az ismeretterjesztő dokumentumfilmet is, melyet a laikus közönség számára a szekérkészítésről készítünk.
A konferencia második napján ismertetjük a program fojtatásáról szóló terveinket, bemutatjuk a kézműves művészi kovácsolás szakgyakorlatára vonatkozó oktatási tematikát, és beszámolunk a kovácsművesség művészettörténeti korszakaival foglalkozó "Stílusgyakorlatok" című kurzusainkról. Bemutatjuk Walfrid Huber kovácsművész-tanárt, aki ezeknek a kurzusoknak a vezetője volt. Ismertetjük azokat az elképzeléseket, amelyeket e kurzusok tapasztalati alapján a "Stílusgyakorlatok" filmes dokumentálására, és az oktatási anyagba illesztésére vonatkoznak. Walfrid Huber stílusismereti mintadarabjaiból, és önálló művészi alkotásaiból kiállítást is rendezünk.

vissza az oldal tetejére

november 27. - december 24. - Karácsonyi Sokadalom

Budapest, Vörösmarty tér

Európa talán legszínvonalasabb karácsonyi kézműves vásárán évek óta a Mesterségek Ünnepéhez hasonlóan veszünk részt folyamatos kovácsolás- bemutatókkal, és alkotásaink kiállításával.

vissza az oldal tetejére