Művészet és mesterség a kocsigyártásban

“Művészet és mesterség a kocsigyártásban”

Kovácsművészeti Továbbképző Szaktábor

Aszód
2008. augusztus 1-3.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 2004 óta minden évben megrendezte a “Művészet és mesterség a kocsigyártásban” című szaktáborát az ICSSZEM Aszódi Javítóintézetével együttműködve.

A népi kovácsmesterségben a szekérvasalás a szakma csúcsát jelentette mesterségbeli és művészeti szempontból egyaránt, ezért tartjuk rendkívül fontosnak ennek a tudásnak az életben tartását. Az idén ötödik alkalommal megrendezett tábor programjában a szekéreleje, hátulja, kerékvasalás után eljutottunk a szekér oldal vasalásainak témájához. A parasztszekér oldalának vasalatai esztétikai szempontból a legigényesebbek, hiszen ezek vannak leginkább szem előtt. Funkcionális szempontból kevésbé igénybe vettek, és a legjobb lehetőséget kínálják a mester fantáziájának szabad megnyilvánulására. A gyakorlati munkában a résztvevők régi minták alapján szabadon tervezhették meg az oldalvasalások kiképzését.

vissza az oldal tetejére

A “Művészet és mesterség a kocsigyártásban” Továbbképző Szaktábor

Időpontja: 2008. augusztus 1-3.

Téma: szekér oldal-vasalatok

Szakmai programja:

 • Gyakorlati munka: a szekér oldalának vasalatai
  A három napos programban 14 kovács az ország különböző részeiből Csiszár Tibor látómester irányításával a Céh mobil műhelyeiben régi szekérvasalások mintáinak alapján saját terveik szerint készítettek felső borítást, kötővasakat, lőcsgúzsokat és rakonca fészkeket.
 • Elméleti előadások:
  -a magyar parasztszekér tájegységi és funkcionális változatai
  -az oldalvasalatok díszítményei, táji változatai
  -beszámoló a Leonardo mobilitas program kereteiben megvalósult, kovácsoknak szervezett Ausztiai továbbképző szakmai gyakorlatról.

vissza az oldal tetejére
A szaktábor helyszíne: Aszódi Javítóintézet területe
A századfordulón létesült tanműhely-épületek – egykori kocsigyártó kovácsműhellyel – és a köztük fekvő őspark ideális helyszínt biztosított a továbbképzés megrendezéséhez. Az előadások megtartásához megfelelő termet az Intézet biztosította.

vissza az oldal tetejére
Szakmai program megvalósításának eszközei:

 • Szakmai gyakorlat: A helyszínen felállítottunk 2 db műhelyszínt, amelyekben a találkozó résztvevői a továbbképzés 3 napja alatt folyamatosan gyakorolták a megbeszélt és bemutatott technikákat.
 • Szakmai előadások:
  Előadók:
  Takáts Zoltán iparművész
  Szné dr. Nemes Éva projektmenedzser
  A szakmai előadások minden érdeklődő előtt nyitottak voltak.
  Szakmai vezető:
  Csiszár Tibor kovácsmester
 • Videofilm:
  az eddigi és a következő szaktáborok szakmai anyagából a parasztszekér vasalását bemutató dokumentumfilmet szeretnénk készíteni. Ezért a gyakorlati munkát az előző alkalmakhoz hasonlóan most is video filmre rögzítettük.

vissza az oldal tetejére
Részletes program:

 • 1. nap:
  – érkezés, regisztráció, csoportbeosztás
  – bevezető előadás
  – szakmai gyakorlat megkezdése
  – nyitó vacsora
 • 2. nap:
  – a technikák különböző alkalmazásainak bemutatása, gyakorlása
  – este előadás, példák bemutatása és elemzése
 • 3. nap:
  – az elkészült alkatrészek összeállítása
  – a munkák elemzése, tapasztalatok megbeszélése
  – búcsúebéd
  – hazautazás

vissza az oldal tetejére
A már évek óta folyó elméleti és gyakorlati munkát az elkövetkezendő programjainkon addig kívánjuk folytatni, amíg egy teljes szekér elkészül. Így nem pusztán egy munkadarabot fejezünk be, hanem a résztvevők az alkotófolyamatban megszerezhetik a magyar szekérgyártásban évszázadok óta felhalmozódott tapasztalati tudást.

Szentendre képei
Miskolc-Felsőhámor-Újmassa képei
Aszód képei
Mauerbach képei