IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó

FELHÍVÁS

 a  IV. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KOVÁCSTALÁLKOZÓN való részvételre 

25 ÉVES A MAGYARORSZÁGI KOVÁCSMÍVES CÉH
Budavári Mesterségek Ünnepe  2017.08.17. – 20.

Kovács tűzi hegesztés felsőfokon, avagy a párizsi Notre Dame kapupántjainak titka

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Magyarországi Kovácsmíves Céh nemzetközi kovácstalákozóra hívja  mindazokat a kovács szakembereket, akik a tűzi hegesztés témája iránt érdeklődnek, akik ezirányú tudásukat elmélyítenék, és akik az ezen a szakterületen szerzett tapasztalataikat szívesen osztanák meg szaktársaikkal.

 

Az immár 31. alkalommal megrendezendő, Európa legismertebb népművészeti fesztiváljai közül is kiemelkedő Mesterségek Ünnepe keretei között  negyedszer rendezünk nemzetközi kovácstalálkozót. A mostani találkozó jelentőségét a szakmai témaválasztással igyekszünk a Céh 25. születésnapjához méltóvá tenni. A kovácsmesterség hagyományos technikái között a

kovács tűzi hegesztés rendkívüli jelentőséggel bír. A modern hegesztési módok lassan teljesen kiszorítják a gyakorlatból, pedig a művészi kovácsmunkák létrehozásánál szinte nélkülözhetetlen. Céhünk sokat tett azért, hogy tagjaink és kollégáink között a tűzi hegesztés tudományát életben tartsa. Ebben a munkában sokat köszönhetünk WALFRID HUBER osztrák kovácsművész kollégánknak.  Walfrid Huber az osztrák műemlékvédelmi hivatal  továbbképző központjában, Mauerbachban működő kovács tanműhely vezetője. Az általa vezetett tanfolyamokba bekapcsolódva céhünk tagjai is tökéletesíthették tudásukat.  A tanfolyamokon megismerhettük a tűzi hegesztés módjainak különböző változatait, köztük azt a különleges eljárást, ami lehetővé teszi olyan rendkívül bonyolult szerkezetű művek létrehozását, mint a párizsi Notre Dame kapupántjai. Találkozónkon a kovács tűzi hegesztés technikájának felső fokát jelentő eljárást szeretnénk  a részvevőkkel megismertetni, és egyben megismerni azokat a módszereket, tapasztalatokat, amiket kollégáink megosztanának velünk.

A programban bemutatót tart Walfrid Huber, valamint bemutatjuk a párizsi Notre Dame kapupántjainak elkészítéséről szóló, az „ Ördög kovácsa” című dokumentumfilmet, és az ugyanerről a témáról forgatott oktatófilmet.

 Kérjük a résztvevőket,  hozzanak magukkal néhány, kisméretű, kovácsoltvas alkotást, lehetőleg olyant, ahol a tűzi hegesztést alkalmazták.

Az alkotásokból a találkozó idején a helyszínen kiállítást rendezünk.

 Kérjük, hogy  tartsanak mesterség bemutatót, amikor 1,5-2 óra alatt elkészítenek egy olyan kovács munkát, ahol a tűzi hegesztést is alkalmazzák.

 

A részvételi díj 100 euro, vagy 30 000 Ft. , ami tartalmazza a szállás,  napi egy meleg étkezés, ezen kívül a Mesterségek Ünnepe teljes idejére, összes helyszínére és programjára való szabad belépés díját.

A találkozó munkanyelve magyar és angol, a jelentkezők ismeretében igyekszünk más európai nyelveken is tolmácsokat biztosítani

 

JELENTKEZNI  a felhíváshoz csatolt jelentkezési lap kitöltésével, és 2017. 05. 30.- ig. az alábbi címre való elküldésével lehet:   Takáts Zoltán  2097 Pilisborosjenő Szt. Donát u. 35.,  takats.zoltan1@t-online.hu

 

Szentendre képei
Miskolc-Felsőhámor-Újmassa képei
Aszód képei
Mauerbach képei