NEMZETKÖZI KOVÁCSTALÁLKOZÓ A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN

2017 augusztus 17- 20.

1992-ben írták be céhünket a magyar egyesületek jegyzékébe, azóta több – kevesebb sikerrel, de töretlen kedvvel, és az eredeti célkitűzések szellemében működünk. Túl hosszú lenne számvetést készíteni negyed százados történetünkről, talán két tényt érdemes megemlíteni: az alapító 17 fős létszám sok kiválás és halálozás mellett is 40-re nőtt, és a tavalyi évben valóra váltottuk régi álmunkat, saját székházunk van , Balinkán, a Bakony alján  fekvő kis faluban egy szép öreg parasztházban, ahol az istállóból kialakítjuk a céh tanműhelyét.

Fennállásunk 25. évfordulójának megünneplésére nemzetközi kovácstalálkozót rendezünk.

A Mesterségek Ünnepe befogadta rendezvényünket, kitűnő helyszínt biztosít számunkra, és sok segítséget kapunk a sikeres rendezéshez. A találkozó az úgynevezett „Újvilág Kert”-ben lesz, a Buzogány Torony  lábánál.  Körülbelül 20 külföldi vendégre számítunk, erdélyi magyar és román, osztrák, orosz, pakisztáni, szlovén és norvég kollégák fogadták el a meghívásunkat. Rajtuk kívül még jakut és mongol kovácsokkal is jó esélyünk lesz találkozni, mert a Mesterségek Ünnepének hivatalos vendégei között várható az érkezésük.

A találkozó programja a kovács tűzi hegesztés szakmai témája köré szerveződik. Szinte istenkísértés ezt a kovácstechnikát egy szabadtéri, nyilvános rendezvény témájává tenni, hiszen a kovács műveletek sorában a legnagyobb tapasztalatot, nagy odafigyelést, türelmet, nyugalmat igényel. Ráadásul a közönség számára, minden látványossága mellett, a szerte szálló szikrák némi veszélyt is jelenthetnek. Nem lesz könnyű megoldani, hogy jól láthassák az eseményeket, de ne történhessen semmi baj.  Hogy mindezek ellenére, miért választottuk ezt a témát?  Céhünk legfontosabb célja mesterségünk tudásanyagának életben tartása. Vitathatatlan, hogy a tűzi hegesztés a magas művészi színvonalú kovácsolt művek alkotásához mellőzhetetlen, ugyanakkor egyre inkább háttérbe szoruló technika. Hosszú évek óta sokféle programmal, mesterkurzusokkal, dokumentumfilm készítésével dolgozunk azért, hogy ez ne legyen így, és a mostani, ünnepi alkalomra nem is választhattunk más témát.

A találkozót a résztvevők munkáiból rendezett kiállítás megnyitásával  kezdjük, majd a négy nap alatt reggel 10-től este 6-ig , négy munkahelyen folyamatosan zajlanak a kovácsok bemutatói.  A bemutatók sorát a Céh tiszteletbeli céhmestere, a találkozó díszvendége, Walfrid Huber osztrák kovácsművész kezdi, 17 –én délelőtt.  Bemutatójának témája a párizsi Notre Dame katedrális kapuvasalatainak elkészítési módszere. Ezek a kapupántok az egyetemes kovácsművészet legszebb és technikailag a legbravúrosabb művei közé tartoznak, elkészítésük titkán sokáig, sokan törték fejüket. Walfrid Huber rájött arra a műveleti sorrendre, ami lehetővé teszi ezeknek a bonyolult szerkezetű munkáknak a tűzi hegesztéssel való összeállítását.

17.-én és 18.-án este levetítjük a „Tűzihegesztés”, illetve a „Notre Dame kapuvasalatainak titka” című filmeket.  19.-én este kerül sor dr. Márton László „A kovácsoltvas jelentősége Kós Károly építészetében„ című előadásra.

Bízunk benne, hogy a Mesterségek Ünnepe látogatóinak, és a találkozó résztvevőinek is emlékezetes élményt fog nyújtani mindaz, amit a kiállításon, az előadáson és a vetítéseken, s főleg a kovácsbemutatókon látni fognak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Takáts Zoltán céhmester