Az egész életen át tartó tanulás Leonardo da Vinci program” támogatásával

Ausztria, Mauerbach
2008.01.07-02.02.
2008.02.11-03.08.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 1991 óta működő országos hatókörű, a magyar díszműkovácsokat összefogó egyesület. Célja a kovácsművesség hagyományainak ápolása, fejlesztése, megismertetése, a szakmában működő mesterek továbbképzése, a szakmai alapképzés segítése, tagjainak érdekvédelme. Eddigi fő tevékenységei: kiállítások, konferenciák, kovácstalálkozók, továbbképző mesterkurzusok szervezése és lebonyolítása. A Céh tagjai népi iparművészek, iparművészek, kovácsmesterek az ország egész területéről. Tiszteletbeli tagjai a szakterület nemzetközileg elismert képviselői.

A Céh továbbképzési programjához kapcsolódva “Stílusgyakorlatok” továbbképző tanulmányutat szervezett tagjainak és érdeklődő kovácsoknak, amelyet az Egész életen át tartó tanulás Leonardo da Vinci programja segítségével sikerült megvalósítani.
A tanulmányutak 2× 4hetes időtartamban, két turnusban összesen 14 szakember részvételével szerveződtek. A továbbképzést a lehető legnagyobb kör számára igyekeztünk elérhetővé tenni. A tanfolyamon való részvétel lehetőségét közzétettük a Céh, az IPOSZ és a NESZ honlapján. A projektben 4 céhtagon kívül 10 fiatal céhen kívüli szakember vett részt az ország egész területéről (Zala-, Pest, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből és Budapestről)

Az első turnus 2008. január 7. – február 2-ig, a második 2008. február 11. – március 8-ig-ig tartott. A két turnus szakmai tartalma megegyezett. A továbbképzés Mauerbachban, a Műemlékvédelmi Szövetség Továbbképző Intézetében valósult meg.
A Mauerbachi Műemlékvédelmi Szövetség Restaurátor Továbbképző Intézete (Bundesdenkmalamt, Restaurierwerkstätten Baudenkmalpflege) 1984-ben alakult az egykori Karthauzi Kolostorban. Az Intézet a történelmi kézművességek fenntartására és fejlesztésére hivatott, az épített örökség védelmében kulcsfontosságú szakmákban a Gazdasági Kamarával közösen rendez tanfolyamokat, továbbképzéseket. Az épületkomplexumban a továbbképzés rendelkezésére állt egy jól felszerelt kovács tanműhely, szállási és étkezési lehetőség. Az Intézet munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek hasonló programok lebonyolításában. A kovácsműhely vezetője és a kovácsművészeti továbbképzések szaktanára Mag. Walfrid Huber, kovács-iparművész volt.
A továbbképzés célja a kovácsművészet stíluskorszakainak alapos megismerése volt, a történelmi kézműves technikák tanulásán, gyakorlásán és alkalmazásán keresztül.
Egy-egy turnus négy hete alatt a résztvevők 112 óra műhelygyakorlaton és 36 óra elméleti képzésben vettek részt.
Az elméleti képzésben megismerték a kovácsművesség stílus korszakait (barokk, rokoko, klasszicizmus, historizmus, szecesszió, jelenkor), jellemző alkotásait. A műhelygyakorlatok alatt a stílus korszakokra jellemző kézműves technikákat gyakorolták, és mintadarabokat készítettek.

A programhoz szakmai kirándulások kapcsolódtak:

  • Bécsben megtekintették a kovácsművészet legjelentősebb emlékeit
  • Meglátogatták a Bécsi Iparművészeti Múzeum vasgyűjteményét és restaurálási előadást hallgattak az Iparművészeti Egyetemen
  • Melk, Krems, Wachau kolostorainak és a városoknak a megtekintése, kovácsoltvas emlékek elemzése.

A kurzus sikeres elvégzésének elismeréseként a résztvevők az Osztrák Műemlékvédelmi Szövetség és az Osztrák Lakatos-és Kovácsegyesület által kiállított tanúsítványt valamint Europass mobilitási igazolványt kaptak.
A továbbképzés befejezése után a résztvevők a Céh 2008. március 14-én tartott évnyitó közgyűlésén élménybeszámolót tartottak. Egyöntetű vélemény szerint a kurzus rendkívül hasznos volt, szakmailag mindannyian sokat fejlődtek. Külön kitértek a kurzust vezető Mag. Walfrid Huber napjainkban már példa nélküli szaktudására, a történelmi stíluskorokban való jártasságára és kiváló képességére tudásának átadásában.
Megállapodtunk abban, hogy a Céh ezévi rendezvényein (május 29-31 Nemzetközi Kovácstalálkozó, Sopron; augusztus 1-3 Továbbképző szaktábor, Aszód; szeptember 12-14 Nemzetközi Kovácsművészeti Szimpozium, Miskolc) a kurzuson készült mintadarabokat kiállítjuk, és a résztvevők képviselői diaképes élménybeszámolót tartanak tapasztalataikról.
Magyarországon évtizedek óta súlyos gondok vannak a díszműkovács képzésben. A Mauerbachban megvalósított továbbképzés azt a célt szolgálta, hogy a működő díszműkovácsoknak lehetőséget nyújtson szakmai, művészettörténeti és szaknyelvi ismereteik bővítésére. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindezen célokat a megvalósult továbbképzések sikeresen szolgálták.