2016. 06.13-19 között megtartottuk a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel közösen szervezett, az egyesület Gébárti Kézműves Alkotóházában megrendezett kovács táborunkat.
Az egyhetes intenzív gyakorlati képzésre bárki jelentkezhetett, a teljesen kezdőtől akár a mesterfokon működő kovácsig, hiszen olyan nincs, akinek ne volna még tanulni valója.
20 fő jelentkezett, valóban rendkívül változatos előképzettséggel, az operett énekestől a banktisztviselőig, a magyar tanártól a rokon szakmákat művelőkig, lakatos, hegesztő, és bádogos szakembertől a kovácsmesterséget jól ismerő kézművesekig. Életkorban is nagy volt a szórás, a huszonévesektől a hatvanasokig mindenféle korosztály képviseltette magát.
Mindez azonban semmi nehézséget és gondot nem jelentett, egyvalami nagyon erős kapcsolatot jelentett a résztvevők között, valamennyien a kovácsmesterség szerelmesei voltak.
A 20 fős csapatot tudásszint szerint 3 csoportra osztottuk, Csiszár Tibor, Takács István és Takáts Zoltán voltak az oktató mesterek. Az állandó kovácsműhely mellé, ahol két tűz működik, még két műhelysátrat állítottunk, 5 tűzzel, így összesen 7 munkahelyet sikerült kialakítani, majdnem optimális feltételekkel. A résztvevők előképzettségét és vágyait , érdeklődési körét a vasárnapi , nulladik napon, sőt már azt megelőzően is igyekeztünk felmérni, és mindenkinek egyénre szabott munkaprogramot készíteni.
A táborozók lehetőségeiket messze a 100% felett használták ki, jóval a meghirdetett reggel 9 órás munkakezdet előtt , 8 óra tájban már égtek a tüzek, csengtek az üllők, és a vacsora után szinte mindenki visszament dolgozni, amíg csak látni lehetett. Ehhez a feszített munkatempóhoz a Gébárti Alkotóház kiváló adottságai adták meg a lehetőséget, az , hogy műhely, szállás étkezés, minden egyhelyben volt, nagyon szép természeti környezetben, nagyban hozzájárult a tábor sikeréhez. A ház . és az egyesület vezetőitől, munkatársaitól, és a társmesterségek helyi képviselőitől minden segítséget és baráti együttműködést megkaptunk.
A szombatesti záráskor rendezett szemle valószínűleg mindannyiunkat meglepett, még a vártnál is szebb eredményeket mutatott.
Remélem, a mellékelt képes beszámoló a kedves olvasót is meggyőzi, hogy a táborról írt lelkes soraim nem túlzóak.

Takáts Zoltán céhmester, táborvezető